Een heel belangrijk maar ook heel simpel principe, is dat je in wezen steeds met twee dingen te maken hebt in jezelf, in de ander en in de relatie: (a) ego en (b ) Essentie. Ego bestaat uit contactvermijding, terugtrekking, afvlakking, terugtrekken van emoties, terugtrekken van gevoelens, terugtrekken van de ander, terugtrekken van je innerlijke kracht, vermijden van Essentie:

“Niet te krachtig zijn, niet te waarachtig zijn, niet te eerlijk zijn, niet te helder zijn, niet te vrij zijn. Niet te verbonden zijn. Niet te connected zijn. Niet te onafhankelijk zijn.”

Het ego is in feite één groot afweermechanisme. Eén groot vermijdingsmechanisme eigenlijk. Het hele ego is één groot zelfverzonnen vermijdingspatroon naar emotie, naar elkaar, naar Essentie, naar het leven! Zo kun je het zien! Het ego is eigenlijk heel erg grappig, maar tegelijkertijd ook een drama. Dat is de ene kant.

De andere kant is natuurlijk Essentie, waar we al veel over gesproken hebben. Essentie is kracht, is levendigheid, juice, aliveness, is power, is helderheid, is waarheid. En al die kwaliteiten hebben inherent allemaal een aspect van bliss in zich. Waarheid is bliss. Essentiële autonomie is bliss. Kracht is niet alleen kracht, maar kracht is ook bliss. Verbondenheid is bliss. En de bottom line in al die dingen is absolute vrijheid. Jij, de absolute JIJ!

Dat zijn de twee dingen waar je steeds mee te maken hebt: in de ander en in jezelf. Essentie en ego. De levendigheid en kracht van Essentie, expansie, flow. En de ego-terugtrekking. Uit contact gaan. Uit relatie gaan. De kunst is om in het contact steeds te kijken hiernaar. Om met liefde en compassie te kijken naar de Essentie die zich wil manifesteren bij de ander en bij jou, je persoonlijke waarheid, echte gevoelens, echtheid en waarachtigheid. En om te kijken naar hoe die ander uit contact gaat met zijn persoonlijke ervaring? Uit contact met jou? En uit contact met zijn Zelf? Want wat is de grootsheid die naar buiten wil komen? Die gerealiseerd wil worden? En die grootsheid is altijd weer uniek. Heel uniek maatwerk. En hoe maak je jezelf klein? Of hoe probeert die ander zichzelf vanuit z’n ego klein te maken? Dat is precies het interessante veld om met elkaar op de millimeter precies in te zijn en contact over te maken. En om te genieten om daarmee bezig te zijn. Waarheid is in dienst daarvan. Om Essentie steeds dieper te realiseren. In het contact met elkaar.

Terug naar Visie en werkwijze