Heart of Awakening
Angelo Vasalos

Essence is the Power of Creation

Angelo Vasalos


Passie voor de Oceaan van Essentie

Omdat we Essentie zijn, kunnen we kijken, denken, voelen en communiceren vanuit ons hart. Omdat we Essentie zijn, kunnen we leven vanuit de rijkdom van onze Essentie. Voluit leven. En dat hoef je niet te "doen", of te "maken", dat is al zo! Maar daar waar we innerlijk afsplitsen van onze verlichte Essentie (in en om ons heen), dus afsplitsen van het direct kennen van onze wakkere verlichte kennende natuur, precies dáár raakt ons innerlijke creatieve proces ook afgesplitst van Essentie en dan creëren we niet meer vanuit het verlichte weten in ons hart. Ons denken wordt verward, gestrest en gefragmenteerd. Onze gevoelens raken dan verkrampt. Je geest draait dan gewoon een beetje dol.

Relatieve Waarheid
Maar de waarheid helpt je hierin. De waarheid leidt je. Want waarheid is je beste vriend. Je persoonlijke gids. Je “guidance” zou je kunnen zeggen. Waarheid laat je precies zien wat er in en om jou heen gebeurt. Want als je kijkt naar de waarheid van je ervaring, dan zie je bijvoorbeeld: "Ik herken nu geen Essentie. Ik denk, voel en handel niet vanuit Essentie. Ik voel me afgescheiden van de volheid van het gevoel van Zijn, afgesplitst van het liefdevolle weten van mijn hart, afgesplitst van mijn verlichte Essentie." Dat is relatieve waarheid. Wat voel je daarbij? "Nou, de waarheid is dat ik dat pijnlijk vind en dat ik daar boos over ben. De waarheid is dat ik Essentie mis en dat ik naar Essentie verlang, want Essentie is mijn grootste passie..."

Absolute Waarheid
En absolute waarheid zegt: "Oh, maar ik weet dat de innerlijke belemmeringen die ik ervaar mijn eigen mentale creaties zijn. Ego-patronen van ontkenning, vermijding, terugtrekken, afsplitsen en dimmen zijn slechts mijn eigen mentale creaties. Ook al lijken ze 'echt', lijken ze 'waar' en lijken ze 'realiteit', in mijn hart weet ik heel goed dat het mijn eigen verzinsels zijn. Slechts illusies. Schitterende illusies die in werkelijkheid niets betekenen en dus eigenlijk niets zijn." Het gaat erom simpelweg de nietsheid van onze belemmeringen te herkennen. Want de absolute nietsheid van onze innerlijke belemmeringen is de absolute waarheid en is de poort naar de verlichte Essentie van ons leven.

Essentiele Waarheid
Een zeer empowerend en vitaal niveau van waarheid is essentiële waarheid: "Oh, maar ik wéét dat ik Essentie ben! Ik weet dat ik kijk vanuit Zijn. En ik weet dat ik mijn Essentiële Zelf en de Essentiele Wereld totaal wil zien en voelen! Want ik wil mijn leven ervaren vanuit een steeds dieper contact met mezelf. En ik weet hoe essentieel het is om te herkennen dat ik naar dingen kijk vanuit het gevoel van Zijn. Ik wil absoluut wakker en kennend aanwezig zijn bij mijn persoonlijke ervaringen! Gewoon voelen hoe het voelt om aanwezig te zijn. Steeds dieper settelen in de directe herkenning van mijn stralende wakkere kijken. Blissvol relaxen in het onmiddellijke zien van mijn wakkere verlichte kijken."

Essentieel Zelf en Essentiële Wereld
En je weet ook dat je dynamische passie bent, pure levenskracht en intens verlangen. Pure wil, verbondenheid en kwetsbare gevoeligheid. Helderheid, diepe bliss en juiciness. Creatieve intelligentie, spontaniteit en daadkracht. Dit zijn essentiële aspecten die je graag diepgaand wilt integreren binnen je Essentiële Zelf. Authentieke Zelfrealisatie vereist diepgaande integratie van jouw unieke levenservaring, zodat je de rijkdom van je Essentiële Zelf en de Essentiële Wereld optimaal kunt integreren binnen jezelf. Want de realiteit waarin wij leven, voorbij onze zelfbeelden en projecties, is een schitterende Oceaan van Leven, Briljantie, Wakkerheid en Goedheid. En je wilt de realiteit zien en klaarwakker in de realiteit Zijn. Je wilt voorbij je geprojecteerde "persoonlijke verhalen" kijken, zodat je jouw Essentiële Zelf, de Essentiële Wereld en jouw verlichte wakkerheid glashelder kunt zien, voelen, belichamen en integreren.
 
Essentieel Kind en Oceaan van Essentie

Diep in je hart weet je heel goed dat je leeft midden in een oceaan van essentiële support, voeding, inspiratie en betrokkenheid. Overal om je heen. Zoveel vrienden. Een eindeloze Oceaan van Essentie (Tathata) die je alleen maar glashelder hoeft te zien, hoeft toe te laten, hoeft te voelen en hoeft te ontvangen. Je weet dat je dat weet. Blijf daarom kijken. Blijf voelen hoe het voelt om vervullende Essentie te ontvangen in je hart. Als het schitterende verlangende Essentiele Kind dat je diep in je hart altijd bent gebleven (Tathagatagarbha). Laat je vermijdingspatronen en geschiedenis wegsmelten in authentiek contact. Blijf bij je Essentiële Zelf. Blijf bij de Essentiële Wereld. En blijf in relatie. Simpelweg totaal kennend en totaal voelend zijn. Je wéét toch dat je dit weet? Dat is het verlichte weten van je hart. Hoe voelt het om Essentie (weer) te herkennen en toe te laten....?


Laat je Geest absoluut helder en verlicht worden in de Oceaan van Essentie
De kracht van zelfherinnering. Altijd herinneren wat je ten diepste weet. Altijd je verlichte wijsheid herinneren. Herinner dat je naar jouw wijsheid kijkt vanuit je hart. Herinner dat elke innerlijke onhelderheid en vaagheid slechts illusie is. Dat jij Essentie bent, dat je kijkt naar Essentie en kijkt vanuit Essentie. Terug naar het weten. Terug naar het kennen. Terug naar het Kijken. En voelen, voelen en VOELEN... Onbegrensd voelen...! Laat jezelf helemaal settelen in dit diepe weten, herkennen en voelen van de Oceaan van Essentie. De schitterende Oceaan van Leven, Support, Nourishment, Betrokkenheid en Liefde. Die overal in en om jou heen is. Ontwaak naar je Essentiele Zelf en duik in de flow van je persoonlijke ervaring, relaties, uitdagingen, worstelingen en passies. En jouw denken wordt vanzelf weer relaxed en elegant. Zo wordt je geest absoluut helder en verlicht.


Levels van Ontwaken naar Essentie
Voor Authentieke Zelfrealisatie is het fundamenteel, binnen het voelend kennen van je persoonlijke ervaring, om jezelf te openen naar het voelend weten van de verlichte wijsheid in je hart en bij dit diepe weten te blijven. Zodat je de volheid van Zijn van jouw Essentiële Zelf en de Essentiële Wereld steeds dieper kunt herkennen, voelen en integreren binnen jezelf. Zodat je steeds langer en steeds dieper kunt settelen IN jezelf, in je wakkere verlichte Zelf.

Authentieke Zelfrealisatie gebeurt middels (A) diepgaande integratie van de waarheid van je persoonlijke ervaring en (B) diepgaande integratie van de waarheid van de verlichte wijsheid van jouw voelende kennende wetende geest: 'enlightened mind' (Direct Knowing, Jnana, Gnosis, Noësis). Dit reflectieproces wordt in de klassieke wijsheid tradities onze verlichte geest, 'enlightened mind', 'awakened mind' of 'wisdom mind' genoemd, fundamenteel verschillend van je conventionele ego-denken of 'split mind'.

Persoonlijke integratie van essentiële aspecten van verlichte Essentie (in en om je heen) gebeurt binnen jouw Essentiele Zelf, middels begeleiding van jouw wakkere geest, op basis van Zien vanuit Zijn. Zien vanuit Zijn vereist kijken naar de waarheid van je persoonlijke ervaring en Zijn bij de waarheid van je persoonlijke ervaring.


Volledige Zelfrealisatie is absoluut persoonlijk!
Als je jouw Essentie niet alleen wilt realiseren binnen jezelf, maar je Essentie ook wilt actualiseren, dus als je hem ook wilt manifesteren in je persoonlijke leven, omdat je niet alleen maar wilt 'Zijn', omdat je ook groei wilt, ook expansie wilt, ook ontwikkeling wilt, dan is het heel belangrijk om totaal te settelen in creëren vanuit dit liefdevolle weten van je hart. Niet alleen maar naar je persoonlijke ervaring kijken, maar ook naar nieuwe mogelijkheden kijken, VANUIT de Essentie die je bent! En dan is het belangrijk om heel precies te kijken: wat zijn de thema’s in mijn leven? Wat zijn de issues? Wat zijn de uitdagingen? Wat zijn de problemen? Waar voel ik wrijving? Waar voel je frustratie? Waar voel je pijn? Waar voel je lijden? - Niet vanuit een dualistisch idee van ‘ik moet werken aan mezelf’, en ook niet vanuit een therapeutisch idee van ‘oh, dan moet ik maar weer terug naar mijn jeugd’. Nee, maar daar waar het wrijft, daar waar je pijn voelt, precies dáár is jouw Essentie, jouw liefde, in het gedrang. Daar zijn dingen waar je van houdt en waar het wrijft. Precies daar zijn opwindende mogelijkheden te ontdekken! Volledige zelfrealisatie is absoluut persoonlijk en gaat om het begrijpen van jouw unieke mogelijkheden! Je ontdekt zo de uitdagingen waar je echt van houdt, waar je intens naar verlangt, die je diep in je hart heel graag gerealiseerd wilt zien.

Zo zijn er essentiële aspecten van jouw Essentie die je heel graag gerealiseerd wilt zien. Bijvoorbeeld, je voelt je zwak en dat doet pijn, dat frustreert. Je hoeft dan alleen maar te kijken naar waar het wringt, en dan kun je dat gaan ontdekken: “Wat mis ik? Wat is mijn verlangen? Wat is het waar ik zo van houd? Ik voel me zo slap, maar wat is mijn liefde dan? Oh, ik mis mijn kracht, mijn liefde is voor mijn essentiële kracht! Ha, ik wil mijn kracht meer realiseren. Dus daar gaat het mij om! En mijn liefde motiveert me middels mijn gevoelens van pijn, frustratie, gemis en verlangen. Dankzij de gevoelens van mijn hart voel ik me nu van binnenuit intens gemotiveerd om mijzelf te bevrijden van de verzwakkende beelden, concepten en "verhalen" die mij belemmeren in die en die situatie, en wil ik mijn essentiële kracht realiseren. Want van nature wil ik mijn kracht helemaal voelen, toe-eigenen en totaal kunnen inzetten!"

Of: "Oh, ik wil meer werk, meer financiële middelen, een mooier inkomen. Want ik voel daar zorg naar, ik voel er stress over." Okay! Dat betekent dus dat daar je liefde voor je financiële zekerheid in het geding is, in het gedrang is. Zodat je weet: "Ah, ik wil meer inkomen manifesteren, ik wil meer financiele middelen creëren, ik wil graag kijken naar 'meer rijkdom' en ik wil dat ontvangen." Waarom? Omdat je ervan houdt! Je houdt ervan, je houdt van die financiële speelruimte! Of je houdt van een leukere baan, een baan die meer bij jouw unieke talenten en ontwikkelingsmogelijkheden past.


Het Universum daagt Jou uit om verder te groeien binnen verlichting....
Leven is groei. Je wordt door het universum uitgedaagd om te groeien. Het universum wil altijd verdere ontwikkeling, verdere expansie, verdere evolutie en verdere realisatie. Want realiteit is absolute potentie! Als dit absolute potentieel aanduwt tegen belemmerende denkpatronen waar we onbewust aan vastklampen, dan ontstaat frictie, spanning en verkramping en ervaren we lijden. Elke vorm van psychisch lijden is daarom eigenlijk niets anders dan groeipijn. Elk lijden is groeipijn. En elke groeipijn verwijst op een diep nivo altijd naar de mogelijkheden van het hart. Daar zijn we vaak niet bewust van. Wordt je daar nu wel bewust van. Dat het groeipijn is, en wordt je bewust dat jouw Essentie, jouw hart, jouw liefde voor je potentieel, hier werkzaam is, dan stap je opeens in een totaal andere dimensie! “Okay, ik heb niet alleen "een probleem", bijvoorbeeld mijn relatieprobleem, maar het gaat hier om mijn liefde voor mijn partner. En het gaat erom dat ik hier vanuit mijn hart naar kijk, zodat de unieke mogelijkheden die mij aan het hart gaan volledig bevrijd kunnen worden."

Want het gaat erom vanuit wakkerheid de creatieve kracht van onze schitterende Essentie steeds verder te bevrijden van belemmerende illusies, zodat we onze dierbaarste mogelijkheden kunnen realiseren.