Heart of Awakening
Angelo Vasalos

Liefdevol Monster


Angelo Vasalos

Sarah: Ik wil even iets delen over het contact dat wij net hadden in ons tweetal-gesprek. Blijkbaar speelt daar iets. Eigenlijk naar aanleiding van Gaby, want wat jij net deelde over dat “sociaal doen”, poeh… dat ik gewoon… (richt zich nu op een andere deelnemer): Ik had eigenlijk geen zin om met jou iets te delen over mezelf. En toch voelde ik dat kleine meisje in mezelf: "Ik moet sociaal zijn, ik moet!" Terwijl, ik wilde het eigenlijk helemaal niet. Ik wilde eigenlijk helemaal niet met je delen! Ik voelde het gewoon niet. En dan komt mijn spiritueel ego, wat dan vindt dat het toch moet: "Ik moet er ook voor hem zijn, ik moet hem nu ook helpen, weet je? Hij heeft toch hulp nodig!! Hij heeft die hulp van mij toch echt nodig". Ahhhh... (diepe zucht)

Angelo: Hmm.

S: Ik merk dat ik het niet eens kan zeggen, "dat ik er klaar mee ben!" Maar ik ben het wel! Ik ben er gewoon klaar mee, dat sociale kutgedoe!! Ik wil gewoon voelen. Ik wil niet meer "moeten" praten. Ik wil gewoon Zijn, ik wil zitten, ik wil gewoon mezelf ZIJN!! Ik wil niet meer helpen! Ik help mijn hele leven al. Iedereen helpen, helpen, helpen, helpen, helpen, luisteren, luisteren, luisteren… Ik heb altijd dat gevoel dat dat moet!

A: En je zegt zelfs: in dat helpen van jou zit niet alleen luisteren, maar het betekent zelfs persoonlijke dingen van jezelf delen om de ander te "helpen."

S: Ja! …Sorry, ik heb dat nu ook gewoon helemaal niet meer nodig! Ik heb het niet nodig om te "moeten" delen. Ik wil het gewoon niet.

A: En hoe voelt dat? Hoe voelt het om dat te beseffen: "Ik wil dat gewoon niet meer. Ik ben daar klaar mee."

S: Pfffff, HAHAHAHAHAHA. Maakt helemaal niks uit! Dit is te gek! (Iedereen lacht mee) Maar het is zo ongewoon dat dit kan!! Mijn ego kan dit niet aan. Die zegt: Nee!

A: Het zegt nee tegen dat JIJ "Nee” zegt?

S: Ja!! Mijn ego die zegt…(andere deelneemster: Je moet dit doen!)

A: Dus jouw ego zegt “nee” als Jij “Nee” zegt? Maar dan zeg JIJ toch weer gewoon “NEE" tegen je ego?

S: Ja, he, he…

A: “Nee” tegen het ego-patroon...

S: Dat is voor mij dat monster dat ik altijd zie!!! Dat fucking kutmonster dat mij er altijd onder houdt.

A: Maar eerlijk gezegd denk ik dat dit een projectie is op jouw ego-patroon. Want in werkelijkheid ben JIJ een monster bent voor dat patroon!!!

S: (even stil en dan keihard lachen) HAHAHA

A: Dus jouw ego is eigenlijk heel bang voor jou! Jij bent het einde van dat patroon. Want JIJ bent het licht. Het patroon is slechts duisternis en de "duivel" is altijd bang voor het licht. Want zodra het licht gaat schijnen is de duisternis weg! Dus JIJ bent het echte monster. Het licht is het enige echte monster. Het essentiële monster.

S: HAHAHA, wat een fucking grap...! Ik voel, dit gevoel komt echt van hieronder. Yes!

A: Als jij jouw essentiële monsterlijkheid onvoldoende herkent en realiseert, dan ga je dat natuurlijkerwijze projecteren op je ego en dan denk je: “Oh, mijn ego is een monster!"

Maar nu realiseer je: “Oh, maar IK ben het enige echte monster!! Wow!” … Dus hoe voel je je nu? Als je realiseert: “Ik ben een monster voor mijn ego. Ik ben een verlicht monster voor dit patroon. Dit patroon gaat er helemaal aan bij mij!

Anderen: Oh, Oeeeeh… Hahaha Yessss!!

S: Ja, dan wil ik ineens iedereen aankijken!

A: Zonder deze realisatie kan het er op lijken dat we slechts een "klein persoontje" zijn, dat klaar moet zien te komen met een "enorm patroon".

Nee, nee, nee! Het is in werkelijkheid veel en veel erger dan dat! Want JIJ bent een verlicht monster! (allen lachen) En dat verlichte monster dat jij bent vernietigt moeiteloos elk belemmerend patroon, alleen al als je ernaar kijkt!! Je doet slechts DIT... (knipt in zijn vingers) en... weg!

S: HAP!! (als een tijger die een grote hap neemt)

Andere D: Jaaa, dat zie ik ook: “HAP!”

A: Wat een power zit daarin, he?!

S: Ja!

A: En dit is natuurlijk wat in de Indiase wijsheidstraditie "Ma Kali" genoemd wordt, de tantrische liefdevolle verschrikkelijke Godin die elke illusie rond verlichting moeiteloos vernietigt. En in het Tibetaans Boeddhisme hebben ze "Mahakala", de vernietigende Beschermer van Waarheid. Ook hebben ze "Vajrayogini". Zo'n verschrikkelijk heftige Godin! Een vrouwelijke godheid die op allemaal dooie lichamen stampt, met zo'n ketting om haar hals met allemaal schedels eraan en een intens vuur om haar heen: “Pfffffffffff” (spuwt als een draak)! Wat een power. Dat is echt een verlicht monster!

Andere D: Oh, lekker...!

A: Absoluut wakkere verlichte Buddha-monsters! Dat is een heel krachtige energie in ons. Het is simpelweg toelaten wat JIJ in werkelijkheid naar je ego-patronen voelt en weet. Je haat je fixatie erop. Je bent er klaar mee. Het is het einde. Je kijkt dwars door ze heen met je verlichte intelligentie en wijsheid. Want je ziet glashelder: dit is volsterkt denkbeeldig en absoluut illusie. Het is niets! En dit allemaal bij elkaar en absoluut tegelijkertijd: “Soefffffff”!!

S: Wow!

A: Monster!! Verlicht monster!... Dus hoe is het voor je om een verlicht monster te zijn?

S: Ja, heerlijk! Ja, ik voel haar gewoon, ze is ook zo bij mij de laatste weken: Kali.... Zo in mij. Dat BEN IK! Voelt heel krachtig. Ik voel dat nu ook in mijn ogen: grrrrr (gromt, met wijd open zwarte ogen).

A: Dus wat betekent dit voor die helpers-rol? Voor dat hele helpers-idee?

S: (Ze maakt een “killing move”, iedereen lachen) Ja, bevrijding man!

A: Ja, dat is de bevrijding.

S: Ik ben dat "helpende meisje" dus niet.

A: Jij bent. En dat is geen concept.

S: Ahhhh…

A: Maar het idee dat er "andere mensen" zijn die "geholpen" moeten worden is alleen maar een concept. Het is slechts denkbeeldig, slechts projectie.

S: Ja.

A: Er zijn geen "mensen die geholpen moeten worden". Dat is alleen maar iets wat je zelf verzint.

S: Pfffff, Hahahahaha!!!... Oh, ik vind dit echt heel fijn!!

A: Het is totaal illusie: die "mensen die geholpen moeten worden" bestaan alleen maar binnen jouw verhaal maar niet in de realiteit...

S: Wahahahaa!! Ohhh!

A: Het was maar een droom...

S: Heerlijk dit, ik zie het. Ik snap het.

A: Ja, blijf wakker. Klaarwakker. Wakker monster.