Heart of Awakening
Angelo Vasalos

'Zelfrealisatie in je eentje' is niet zo moeilijk, maar zelfrealisatie in relatie....? Over essentiële verbondenheid en essentiële autonomie

Angelo Vasalos


Paradox van Verbondenheid en Autonomie

Angelo
: Waar de ander jou beschuldigt, waar de ander boos op jou is, dat staat helemaal los van jou. Op het allerdiepste niveau heb je daar helemaal niets mee te maken. Ze mogen over me denken wat ze willen. Ze mogen voelen naar me wat ze willen. Fundamenteel, bottom line: JIJ bent de Ene. Er is niets anders dan Dat. Dus ik zie geen "ander". Hoezo “andere mensen”? Op essentieel niveau is er de absolute autonomie die gerealiseerd kan worden, die in ieder geval steeds dieper en completer gerealiseerd kan worden. Maar toch is dit slechts helft van het verhaal.... 

Nu komen we bij de paradox. Want de andere helft, en dat is net zo waar, is dat wij absoluut connected zijn, absoluut verbonden, absoluut afhankelijk van elkaar. We hebben elkaar nodig. We kunnen het niet alleen. We kunnen bijna niks alleen. Op alle mogelijke manieren heb je van alles nodig, zijn we connected met het leven, connected met elkaar. We hebben zuurstof nodig. We hebben eten nodig. We hebben drinken nodig. Zonder zuurstof ben je binnen een paar minuten dood. Je hebt liefde nodig, betrokkenheid nodig. We hebben inspiratie van elkaar nodig. We hebben zoveel van elkaar nodig! 

En tegelijkertijd ook weer niet. Nou, dat is voor het ego een heel moeilijk spanningsveld. Het ego wil een positie kiezen: "Of ik ben totaal afhankelijk en verbonden, of ik ben totaal autonoom". Maar alle twee, daar kan ik niet mee dealen. Want dat krijg ik rationeel niet bij elkaar. Maar het leuke is: het is gewoon zo! En het valt in zekere zin te begrijpen, maar alleen als je het leeft. Je kunt dit niet puur rationeel begrijpen. Maar je kunt in het contact gaan en daarin die diepe autonomie realiseren. Je kunt in het contact gaan en daar ook die diepe verbinding  realiseren: die diepe zorg naar elkaar, betrokkenheid naar elkaar. Door dat aan te gaan in je levende ervaring ga je die paradox vanzelf steeds dieper begrijpen. 

Wat betekent dit voor het contactproces? Dit betekent dat we dus ook als het gaat om zelfrealisatie, verlichting, op een fundamenteel niveau absoluut onafhankelijk zijn: Jij moet het doen. Als Jij niet kiest om bij jouw Zijn te blijven, dieper en dieper in dit Zijn te gaan, jouw Zijn te realiseren, dan gaat het niet gebeuren! Jij moet het doen. Je kunt nog zoveel teachers om je heen verzamelen… Jij moet het doen. Het is jouw taak. Dat is je essentiële autonomie. En tegelijkertijd is er die diepe  verbondenheid, die essentiële connectie: Je kunt het niet "alleen" doen! Dat gaat veel te langzaam, veel te traag. Als we ons "in ons eentje" proberen in te zetten voor zelfrealisatie, dat kan je honderden incarnaties kosten. Het gaat allemaal zo ontzettend langzaam. Dan moet je je nog meer terugtrekken uit de wereld. Heel veel mediteren. Want je gaat mensen heel snel ervaren als verstorend in dat proces, ze leiden je af. “Ik voelde me geweldig en blissvol, ik voelde me excstatisch, tot ik JOU weer zag!! (allemaal lachen) Het roept meteen weer allerlei emoties bij me op, allemaal intense gevoelens, frustratie: NOU BEN IK HET WEER KWIJT...!”

Aan de ene kant is er de essentiële autonomie, de commitment en de intentie die je zelf maakt om jezelf absoluut te willen realiseren, in de diepste diepte. En aan de andere kant is er de commitment om het samen aan te gaan, want je wilt jouw absolute vrijheid zo snel mogelijk herkennen en begrijpen, je wilt hem volledig voelen en realiseren. Je wilt daar toch niet honderd jaar over doen? Tien, twintig, dertig jaar, of duizend levens, in een teruggetrokken semi-verlichte space is verloren tijd. Dat wil je niet. Dat is zonde. Zonde van het prachtige Leven! Zonde van het spannende avontuur! Dus willen we elkaar en onze fundamentele connectedness daarin optimaal benutten. Daarom maken we op een verlichte wijzegebruik van de natuurlijke kracht van het persoonlijke authentieke contact met elkaar. Samen voor waarheid gaan is toch veel leuker? Yes, samen gaan voor de Spirit van Waarheid! En samen zie je ook ontzettend veel méér! Want het enige wat je uiteindelijk altijd weer uit die verlichte staat trekt is het ego.