Heart of Awakening
Angelo Vasalos

Wees Echt! Get Real....

WEES ECHT! GET REAL...

Ik ben erg voorstander van echtheid. Echt contact, authentiek zijn, helemaal jezelf zijn, of je jezelf nu ziet als verlicht of niet: get real! Wees echt! Nou, als je daarvoor gaat, zal je verlichting ook echt worden en zeer snel toegankelijk voor je zijn, hier en nu. Get real! Laat contact toe! Contact is voor mij ontzettend belangrijk en dat is voor mij de ongekende bijdrage die de westerse psychologie ons brengt als het gaat over zelfrealisatie en verlichting.

De oosterlingen zijn heel goed in die verlichting. Daar hebben ze heel veel research naar gedaan. Daar profiteren we nu van. Maar de westerse psychologie laat ons zien hoe belangrijk het is om echt te worden. Om echt menselijk te zijn, echt contact toe te laten, echt te gaan voelen. Veel mensen zijn emotioneel zo teruggetrokken! Wat ook heel begrijpelijk is vanuit je kindertijd: je bent niet gezien in je eigenwaarde, toen ben je je gaan terugtrekken; dat deed pijn! Of je werd niet genoeg gespiegeld in je kracht, in je gevoeligheid of in je lijden. Je moest altijd een 'braaf meisje' of 'grote jongen' zijn. Toen ben je je maar gaan terugtrekken, vanuit boosheid en teleurstelling, want het deed zo'n pijn.

Nou, ook al was je boos, ook al was je verdrietig, je ouders gingen je echt niet meer zien in je kracht of in je passie of in je wijsheid; dat konden ze niet! En je kon niet zeggen als kind: "Nou weet je, ik ga naar een ander gezin, dat wat spiritueel ontwikkelder is, waar ze mij wel kunnen zien, en dan later spreken we elkaar wel weer." (Gelach en geroezemoes.) Dat kon niet; dat kon je niet als vierjarige, weet je, dat gaat niet! Maar wat je wel kon doen is je terugtrekken. En die diepe terugtrekking gaat heel lang door. Als je echt heel erg eerlijk wordt, dan kun je zien dat dat nu nog steeds het geval is! Dat is trouwens een van de belangrijke redenen dat wij zo graag verlichting willen: omdat we zo lijden onder ons emotionele en essentiële isolement.

Mijn standpunt is: laten we nu niet steeds maar weer mediteren, gekunstelde rituelen en ceremoniën doen en ingewikkelde paden bewandelen, maar laten we weer echt worden met elkaar, echt relatie toelaten! En het interessante is dat je dan glashelder kunt zien hoe jouw ego ontwikkeld is binnen de relatie met je vader en moeder, en hoe makkelijk het ego steeds weer opkomt in je volwassen relaties hier en nu. Is dat je wel eens opgevallen? Je ego wordt ontzettend makkelijk geactiveerd bij je vrienden, hè? Met name bij je partner, je man of vrouw... Je kunt je heel erg verlicht voelen, en dan heb je eventjes een gesprek met je man of vrouw: weg verlichting! (Gelach.) Nou ja, wat hij net vertelde! (wijst in de zaal.) Ego wordt heel snel getriggerd in onze relaties. Het is een sociaal construct.

En het allermooiste, en dat is het goede nieuws: het ego is nergens zo snel en gemakkelijk en effectief op te lossen als in onze volwassen relaties, met onze vrienden en partners, door weer authentiek persoonlijk contact toe te laten, diepgaand, terwijl je toegewijd bent aan essentiële waarheid. Dan kun je weer leren om echt verbinding aan te gaan met jezelf, met je gevoel, met je passie en met de ander, en van daaruit is er een diepe ontspanning die in je komt, een soort mensenschuwheid die dan oplost - want wij zijn hier allemaal heel erg mensenschuw. Echt! (Wat begrijpende geluiden uit de zaal.)

Da's heel begrijpelijk, da's helemaal niet verkeerd. Het is iets om met heel veel liefde naar te kijken en te omarmen. Er zijn diepe redenen voor die mensenschuwheid. Maar je kunt daar heel snel doorheen groeien als je elkaar ondersteunt door elkaar weer in het echte contact te trekken, door elkaar weer uit te dagen en te kietelen om samen echt te worden. Samen echt zijn in waarheid, dat is satsang. Samen zijn in waarheid, maar dan in 2016!"

Uit de 'Freedom-talk' van Angelo bij Nataraj Nijmegen. 
Op youtube kun je de hele satsang bekijken. De titel is van het filmpje is: "Maak verlichting concreet".