Heart of Awakening
Angelo Vasalos

Ontwaakte Intelligentie: Autonomie of Overgave?

Angelo Vasalos

Andreas, autonomie en overgave zijn twee verschillende aspecten van Essentie, maar Essentie is één. Ga je naar de absolute diepte van essentiele autonomie, of ga je naar de absolute diepte van overgave, dan ervaar je dat autonomie in werkelijkheid precies hetzelfde is als overgave. Als je mij beschouwt als een persoon 'buiten' jou, dan lijkt er natuurlijk een conflict te zijn tussen 'overgave aan jezelf' en 'overgave aan de ander'. Maar waarom focussen op overgave aan mij? Als je ziet dat ik, en al je relaties, deel uitmaken van jou, dat iedereen een uniek aspect is van de ene Essentiële Andreas, dat ik simpelweg dat deel van jou ben wat je 'Angelo' noemt, dan kun je je in werkelijkheid toch alleen maar overgeven aan jezelf? Alle overgave is dan toch niets anders dan overgave aan Realiteit en Essentieel Zelf? Overgave is dan simpelweg het loslaten van je innerlijke defensie, verkrampte verzet, weerstand, pantsering en strijd naar hoe de realiteit gebeurt (in en om ons heen). Overgave is dus niets anders dan het loslaten van ons illusoire dualistische denkbeeldige conflict met de naakte rauwe verlichte realiteit van het leven.

Ja, we gaan hier diep. We gaan hier naar ontwaakte intelligentie! Hier komen we bij het paradoxale karakter van verlichting. Essentie is één. Er is alleen maar JIJ. Maar Essentie is niet alleen één, het is ook absoluut uniek. Daarom is ook elk aspect van Essentie absoluut uniek. We zijn dus allemaal één en uniek! Iedereen is tegelijkertijd absoluut hetzelfde en absoluut verschillend! Maar in werkelijkheid is alles natuurlijk noch hetzelfde, noch verschillend.....

Buitenwereld en binnenwereld zijn twee verschillende waarheden. Dat buitenwereld en binnenwereld één zijn is een diepe waarheid. 'Buiten is binnen' en 'binnen is buiten' is een nog diepere waarheid. Maar de non-conceptuele waarheid is dat er in de naakte werkelijkheid geen buiten is en geen binnen, laat staan een eenheid van buiten en binnen! Het zijn allemaal slechts concepten, verwijzingen en pointers naar de naakte werkelijkheid voorbij elk concept. Maar als we willen dat onze intelligentie absoluut wakker blijft, voorafgaand aan elk concept, en we willen tegelijkertijd elk perspectief naar wens benutten, om gepassioneerd, waarachtig en voluit te leven, zonder onszelf te verliezen in afgesplitst theoretiseren, filosoferen en rationaliseren, dan rest ons niets anders dan vanuit radicale eerlijkheid te kijken naar de waarheid van onze unieke ervaring. Commitment aan de volledige waarheid van onze persoonlijke ervaring maakt dat we onszelf kunnen bevrijden van onbewuste identificatie met de concepten, overtuigingen, labels en denkpatronen die ons belemmeren om voluit onszelf te Zijn, die ons belemmeren om absoluut scherp te denken, voluit te voelen, voluit te relateren en gepassioneerd te leven in overgave. Zo groeien we op wakkere wijze naar Authentieke Zelfrealisatie in Verbinding.