Heart of Awakening
Angelo Vasalos

Je Essentiele Zelf is absoluut persoonlijk, absoluut universeel en voorbij beiden

Angelo Vasalos

Het ego is een verkrampte kopie van het Essentiele Zelf, zoals een eierschaal een verkrampte 'kopie' is van het adelaarskuiken. Maar dat niet alleen, want ego en ei zijn ook noodzakelijke fases binnen natuurlijke ontwikkelingsprocessen. Zoals het adelaarskuiken zich op eigen kracht natuurlijkerwijze door de eierschaal werkt, zo werkt het Essentiele Zelf zich natuurlijkerwijze door de illusoire conceptuele verkramping van het ego heen.

Door zich van binnenuit in te zetten (zonder techniek, programma of 'by-pass') realiseren  adelaar en Essentieel Zelf steeds meer hun natuurlijke vrijheid, gevoeligheid, betrokkenheid, wil, passie, kracht, macht, inititatief, vitaliteit, wakkerheid en scherpte. Niet alleen om zichzelf totaal te bevrijden van hun belemmerende eierschaal of ego-schaal, maar ook om zichzelf voor te bereiden op hun nieuwe essentiële leven in de oneindige ruimte van het universum.

In de spirituele wereld bestaan veel mythes en verwarringen over verlichting. Veel mythes worden zelfs door zelfgerealiseerde leraren in standgehouden en verwarren de integere zoeker. Eén van die mythes is bijvoorbeeld dat 'ik, mij, mijn, keuzeprocessen, persoonlijke inzet en persoonlijk zijn' slechts ego-aspecten zouden zijn en dat het Essentiele Zelf daar vrij van is. Dat is echt totale onzin! (behalve op het niveau van absolute waarheid, maar daar is elke bewering onzin, inclusief deze bewering 'dat alles onzin is'....) Op ego-niveau bestaat er inderdaad veel verwarring over de aard van die dingen. Het is waar dat conventionele concepten over het afgescheiden ego-ik, ego-claimen, afgesplitste ego-keuzes, verkrampte inspanning en een afgescheiden persoon absoluut illusie zijn. Maar ook spirituele concepten over zelfloosheid, 'niemand zijn', keuzeloosheid, willoosheid, niet verantwoordelijk zijn en onpersoonlijke verlichting zijn absoluut illusie! 

Maar tegelijkertijd zijn al die illusies op een dieper niveau slechts mentale vervormingen van de levende realiteit van essentiële aspecten van het Essentiele Zelf. En die realiteit willen we nou juist realiseren! 'Essentie claimen' en 'Essentie persoonlijk maken' zijn unieke eigenschappen van één van de vele essentiële capaciteiten van het Essentiele Zelf, namelijk van de Persoonlijke Essentie: het aspect van de persoonlijke betrokkenheid van het Essentiele Zelf. Zoals ook Essentiële Wil, Essentiële Kracht, Essentiële Helderheid, Onderscheidende Essentie, Absolute Wakkerheid, Liefde etc. weer andere unieke aspecten van de ondeelbare absolute eenheid van het Essentiële Zelf zijn. Absolute Essentie is zowel Persoonlijke Essentie als Universele Essentie, en gaat absoluut vooraf aan beiden.....