Heart of Awakening
Angelo Vasalos

Essentiele Commitment

Angelo Vasalos

(Gesprek met een deelnemer)

Hoi Andreas, je schrijft 'ga ik Zoë niet idealiseren omdat ik haar natuurlijk ook mis? Is het juist niet veel beter voor me om na al die jaren relaties géén relatie te hebben?'

Dat je Zoë mist lijkt me natuurlijk. Dat je door de gebeurtenissen geraakt bent in intense gevoelens van frustratie, pijn, woede of haat lijkt mij ook heel natuurlijk. Maar jouw redenering rondom die gevoelens, als je dingen denkt als 'ga ik haar niet idealiseren.....' en 'is het juist niet veel beter om....', klinkt voor mij juist als héél idealiserend! Want dat is slechts een 'strategie van hoop'. De realiteit is dat je haar mist omdat je van haar houdt! Daarom noem ik dit denken vanuit een roze bril. Die redenering komt op mij over als een poging van je geest om te ontsnappen aan de gevoelens die bij jou worden opgeroepen door de gebeurtenissen.

Ik denk dat je (onbewust) je aandacht fixeert op oordelen over de intensiteit van de gevoelens die door situaties worden opgeroepen en op oordelen over jouw relatie met Zoë. Door je onbewuste vastklampen aan deze oordelen raakt de helderheid en diepte van je inzicht vertroebeld. Iedere fixatie op spontaan opkomende oordelen over 'slecht' en 'beter' dimt de penetrerende kracht van je inzicht om diep door te dringen tot de essentie van situaties. Het denken gaat dan instinctief zoeken naar vluchtroutes en naar ontsnapping aan de rauwheid van je pijn en frustratie over de gebeurtenissen. Het denken doet dat middels fantasieën zoals 'zou het niet beter zijn om een tijd zonder relatie te zijn?' en 'is er niet een betere vrouw voor mij?' etc.

Je gaat zo in de overlevingsstand en ogenschijnlijk word je naar Zoë helder en krachtig, maar van binnen raak je verkild en verhard. Je hart is dan gesloten naar getriggerde onverwerkte (traumatische) ervaringen uit je familie-lijn en daarom wil je op die momenten de relatie met Zoë 'verbreken', zodat je dan de familie-pijn in jezelf onder controle kunt houden. Maar de trieste prijs die je betaalt is dat je afsplitst van Liefde en van verdere groei en realisatie. Want alles in ons leven heeft diepe betekenis. Elke gebeurtenis is een expressie van de Briljante Essentie van het Universum. Je bent de relatie met Zoë niet voor niets aangegaan. Daarin zijn essentiële zaken te leren.

Hier word je door het Universum getest in je commitment aan Waarheid, Liefde en Zijn, en in je commitment aan jullie relatie. Hier word je uitgedaagd om onder ogen te zien of je commitment aan Waarheid voldoende krachtig en scherp is om echt af te rekenen met je fixatie op je veroordelende gedachten, zodat je hart helemaal open kan blijven naar Liefde en Zijn: open naar liefde voor jouw Essentiële Zelf, Zoë's Essentiële Zelf en Authentieke Zelfrealisatie, open naar liefde voor jullie gekwetste gevoelens en naar je liefde voor jullie relatie.

Essentiële commitment, of volwassen commitment, op basis van absoluut wakker in de realiteit staan en diepgaand contact toelaten met je Essentiële Zelf, is iets wat echt gerealiseerd moet worden. Het is iets wat voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. Want dat betekent dat je je als partners primair committeert aan Waarheid, Liefde en Zijn, en van daaruit aan elkaar, aan echt contact met elkaar, aan waarachtigheid en samen de liefde leven, aan elkaar bevrijden van patronen en aan elkaar supporten in Essentie realiseren. Maar in die commitment aan elkaar moet werkelijk glashelder zijn dat Zelfrealisatie primair is en de relatie met elkaar daaraan dienend. Deze essentiële commitment is niet idealistisch, maar absoluut realistisch. En die commitment blijf je WETEN, weten in hemel en hel. Je committeert je totaal aan dat diepe voelende weten over jezelf en de relatie. Zelfs in situaties waarin je (tijdelijk) geen liefde voelt!

Door je bewust te worden van je ego-commitment, die altijd gekoppeld is aan oordelen en roze brillen ('als het fijn is, dan ga ik voor je' en 'als we in de hel zijn, dan ga ik twijfelen'), kun je jezelf van deze illusies bevrijden en heb je de mogelijkheid - als je wilt - om je te gaan ontwikkelen richting essentiële commitment: 'ik ga voor Waarheid, Liefde en Zijn door het vuur'. En vanuit steeds diepere realisatie van verlichting 'ik ga voor jou door hemel en hel'. Dan ben je echt een essentiële held!